Monday, July 7, 2014

Sambal udang dengan Daun Kucai


Img_5195
Bahan-bahan ( 5 orang )
  • 500gram udang sederhana besar - dikopek buang kepala dan ekor
  • 3 ulas bawang besar - dihiris nipis
  • 3 ulas bawang putih - dihiris nipis
  • 2 senduk cili kering yang dikisar
  • 1 ikat daun kucai - dipotong anggaran 2 inchi
  • air asam jawa
  • Garam dan gula serta perasa
  • Minyak untuk menumis

Cara-cara

  1. Panaskan minyak, masukkan bawang putih dan bawang besar. Masak hingga layu dan masukkan cili kering, masak hingga pecah minyak kemudian masukkan udang. masak hingga udang empuk dan masukkan garam, gula, perasa dan air asam jawa.
  2. Apabila sambal udang masak, masukkan daun kucai akhir sekali dan gaul seketika dan sedia untuk dihidang.

No comments: